Fürst & Friedrich

Düsseldorf
Fürst & Friedrich, sop architekten
Photo © B+E Fotografie
Fürst & Friedrich, sop architekten
Photo © Helge Mundt, Hamburg
Fürst & Friedrich, sop architekten
Photo © B+E Fotografie
Fürst & Friedrich, sop architekten
Photo © B+E Fotografie
Fürst & Friedrich, sop architekten
Photo © B+E Fotografie
Fürst & Friedrich, sop architekten
Photo © Helge Mundt, Hamburg
Architects
sop architekten
Address
Fürstenwall 172, 40217 Düsseldorf
Year
2019
Cost
Undisclosed
Stories
5-20 Stories
Team
Wolfgang Marcour, Birgit Brodhage, Dennis Siedenburg, Viet Hoang, Katharina Kirstein, Jan Nosewicz, Kresimir Radnic, Karina Schmidt, Iljana Slapa, Antoine Verbaere, Klaus Wolfert

The Fürst & Friedrich office and retail development in the centre of Dusseldorf is a striking new build that does much to enhance the area around the city’s popular Kirchplatz.
Designed by slapa oberholz pszczulny | sop architekten, its clean lines and pared-down architecture, measuring 115 metres in length, bring a calming note to the streetscape and incorporates a fine and carefully preserved classical facade at the centre of the structure.
The new building is divided into three sections and makes its grand statement at the junction of Friedrichstraße and Fürstenwall, looking out over Kirchplatz. Here a glass facade rises the entire height of the building, framed by the solid surround of light-coloured natural stone and drawing the viewer’s gaze into the building.
Though unlisted, the area’s residents had long considered the ornate natural-stone frontage something of a local landmark and the architects were keen to retain it. Surrounded by the transparent surface of the new glass facade, it continues to carry the weight of a stand-alone building. A physical reminder of the region’s Prussian heritage and featuring the city arms of Cologne, Koblenz, Dusseldorf, Aachen and Trier, it now enjoys a prominent position in the urban space and lends its own distinctive character to this modern new build.
Also built in natural stone, the main façade of the new building is strong and understated to create the greatest possible contrast with the retained frontage. Intentionally devoid of mouldings and cornicing, its 35cm-deep window reveals, angled on one side, give it a certain plasticity and an impression of depth.
In terms of height, the six-storey building with its stepped-back top floor offers a sensitive response to the surrounding built environment in line with neighbouring structures. Barely visible from the streets around it, the top floor is surrounded by a 4-metre wide roof terrace.
Inside, a 17-metre high hall provides an unimpeded view of the retained frontage. The open, airy feel continues in the generously dimensioned, ground-floor foyer, the panoramic lifts and the reception areas and projecting glass boxes on the upper levels. It is here that the building’s architecture really comes alive from inside.
The double-storey foyer offers 500m² of public space for encounter and exchange. A bar, lounge and seating area conceived by Design Offices are available to tenants and guests for informal meetings and as a working and breakout space. The restaurant on the ground floor is accessed via a separate entrance on Friedrichstraße. The side entrance on Fürstenwall features a mural relief sited to be visible from the outside. Along with various other retained elements inside the building, it serves as a reminder of the original structure.
The office floors are modular in design with a wide range of possible layouts tailored to tenants’ requirements and ranging from open spaces with meeting islands and private areas via combination zones with transparent conference rooms to individual or group offices. Exterior terraces on several floors provide additional breakout space. Inaugurated at the end of 2019, the Fürst & Friedrich office and retail building is an Art-Invest Real Estate development. Designed with optimum technical and energy efficiency in mind, it holds LEED Gold Standard certification.

Related Projects

  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape
  • Slow Down: Liupanshui Minghu Wetland Park
    Turenscape

Magazine

Other Projects by sop architekten

Orjin Maslak Plaza
Istanbul, Turkey
Design Hotel Hyatt Regency
Düsseldorf
Belsenpark Offices
Düsseldorf
Clara und Robert
Düsseldorf
KÖ 18
Düsseldorf
GAP 15
Düsseldorf