exhibition
Photo © Jens Weber
exhibition
Photo © Atelier Meinhardt
exhibition
Photo © Atelier Meinhardt
illuminated table-element
Photo © Atelier Meinhardt
library
Photo © Jens Weber
hall
Photo © Jens Weber
main stairway
Photo © Jens Weber
4th floor plan
Drawing © Conceptlicht

Documentation Centre for the History of National Socialism

 Back to Projects list
Location
Munich
Year
2015

The Munich Documentation Centre for the history of National Socialism is a memorial place and a place for learning, whose architecture is dominated by clear geometric structures. Its utilization is organized by exhibition areas with generous air spaces, as well as seminar and function rooms in the basement floor and offices in the top floor.
By applying linear stringent light bands, integrated in the acoustic panels of the ceiling, the lighting concept adapts the main architectural features. This is in addition underlined by the linear arrangement of the bus bar. To achieve a steady appearance of the ceiling, spotlights are only positioned in selected areas and as reduced as possible. The media in the permanent exhibition is predominant illuminated uniform by plane LED backlight. To achieve a unity with the dominating material concrete at the ceiling, the walls and the grounds of the building, the luminous colour was defined as neutral white.
The luminous colour for the general lighting also was held in neutral white. Only the places of learning and the hall in the basement floor receive a warm luminous colour, adapted to the wooden surfaces used.
The illumination generally is held contained, to give room for the architecture and the exhibition. By using lamellas at the general and stairs illumination the inherent luminance of the luminaries is reduced. The spotlight selection is also embossed by its fade-out characteristics. Blind frames and framing attachments avoid reflections in the glass surfaces of the table elements. Therefore the exhibition comes to the fore – not the luminaries.

Client
Municipality Munich

Architects
Georg Scheel Wetzel Architekten, Berlin

Involved Team Members of CONCEPTLICHT
Eva Lechermann-Wollscheid, Helmut Angerer, Tanja Erk, Martin Möller, Jan Nielsen, Annette Roller

Award
Deutscher Lichtdesign-Preis 2016
Honorary Prize Museum

Other Projects by CONCEPTLICHT

Fashion Museum at Ludwigsburg Residential Palace
Ludwigsburg
Olympic Stadium
Berlin
Tempodrom (and Liquidrom)
Berlin
Museum Island Berlin – Sub-Project Bode-Museum
Berlin
Frankfurt Airport - Extension A-West
Frankfurt
Zhongguancun Cultural Center
Peking, China