Photo © Hannes Henz
Photo © Hannes Henz
Photo © Hannes Henz
Photo © Hannes Henz
Photo © Hannes Henz
Photo © Hannes Henz
Siteplan
Longitudinal section through entrance hall
Ground floor

Public Records Office Canton Basel-Landschaft

 Voltar à lista de projetos
Localização
Wiedenhubstrasse 35, 4410 Liestal, Suíça
Ano
2007
Cliente
Canton Basel-Landschaft - represented by the Building Department Canton Basel-Landschaft
Type of Commission
Competition
Competition
2000, 1st prize
Planning phase
2001–2007
Start of construction
05.2005
Completion
06.2007
Space Program
Shelter rooms for cultural assets, archive extension, new office spaces for archivists, customers area and reading room
Footprint
1160 m2
Gross floor area
4705 m2
Gross volume
17809 m3

The Public Record Office is the collective memory of the political, economic and cultural life of a canton. Consequently, a suitable urban location and appropriate architectural expression are of central importance.

The current location of the existing office, amidst smaller and larger residential buildings cut off from the town centre by the railway line, hardly allows the public character of the institution to be expressed. We interpreted the need to double the amount of space at this location as a chance to translate the existing building into a powerful, self–confident form. We added an additional storey to the archive wing, although the competition brief explicitly excluded it. As a consequence the spatial programme is no longer organised horizontally but vertically. By placing the public zone on the second floor the visitors’ area is lifted out of the cramped topography. In the form of a glazed roof volume the new public zone now engages the urban district of Liestal, which lies on the far side of the railway line embankment. The vertical extension also allows the volume to be kept as compact as possible. The existing and the new levels form a single entity.

The outermost layer of the archive façade is clothed in ivy and becomes a ‘soft’ plinth on which the precisely cut top floor sits. The planting of the façade meets various requirements of building physics by providing protection against driving rain and forming a climatic balancing layer. In addition the planting signalises the building’s special function and, with its organic softness, connects the building to the small–scaled green location.

Outros projetos por EM2N

Lucerne School of Art and Design
Emmenbrücke, Suíça
IM VIADUKT – Refurbishment Viaduct Arches
Zurich, Suíça
Keystone Office Building
Prague, Czech Republic
Heuried Sports Centre
Zürich, Suíça
New Housing on Briesestraße
Berlin