Mainova-Campus

Frankfurt am Main
Mainova Bürowelt mit Energie Park
Visualization © Kölling Architekten mit DGJ
Im Lageplan vlnr Wohnbau, Werkwohnungen, Innovations Campus, Bürowelt und Energie-Park
Drawing © Kölling Architekten mit DGJ DGJ
Erdgeschoss mit Grüner Querachse oben und Energie-Park rechts
Drawing © Kölling Architekten mit DGJ
Athmosphären und Beispiele Energie-Park
Picture © Kölling Architekten mit DGJ
Modelleinsatz mit Mainova-Bürowelt
Picture © Kölling Architekten mit DGJ
Mainova Bürowelt mit Energie Park
Picture © Kölling Architekten mit DGJ
Strassenansicht Mainova-Bürowelt
Visualization © Kölling Architekten mit DGJ
Architecten
DGJ Landscapes
Locatie
Frankfurt am Main
Jaar
2024
Klant
Mainova
Team
Daniel Jauslin, Daphne Keegstra, Mariia Semibratova
Lead Ontwerper en Bureau Architect
Kölling Architekten BDA
Team Ontwerper en Woningbouw / Co-Working Architect
DGJ Architektur

Kölling Architekten BDA en DGJ Architektur met DGJ Landscapes winnen de 1e prijs in de stedenbouwkundige ideeënwedstrijd Mainova-Campus

Wij zijn superblij met de erkenning van onze bijdrage aan het idee van de stedelijke herontwikkeling van het gebied van Mainova AG aan de Solmsstraße in Frankfurt-Nord!

Met een combinatie van herontwikkeling en nieuwbouw wordt de nieuwe Mainova-Campus een toekomstgerichte wijk, die ook meerwaarde biedt aan de buurt door middel van een openbaar 'energiepark'.
Ons voorstel heeft de intentie om de bestaande gebouwen, die soms slechts 20 jaar oud zijn, nieuw leven in te blazen en aan te vullen met nieuwe impulsen!
Het kernidee van de planning is om met de nieuwe Mainova-Campus een sterke, stedelijke omgeving te creëren. De campus wordt in het oosten ingekaderd door de nieuwbouw van 'Mainova World' en in het westen door de nieuwbouw van bedrijfs- en huurflats. De stedelijke componenten worden aangevuld met een nieuw buurtpark, het 'Park der Energie', dat de campus ontsluit naar de buurt. Alle architecten werkten samen met DGJ Landscapes aan het ontwerp van de openbare ruimte, met name aan het park, omdat we er allemaal van overtuigd zijn dat een stadsontwerp 'vanuit het groen' moet worden opgevat. Zo wordt de campus geïntegreerd in de omgeving en biedt het de burgers lokale recreatiemogelijkheden. Een van de uitdagingen van de stedenbouwkundige reorganisatie van het Mainova-terrein bestond uit het omzetten van de zeer uiteenlopende specificaties naar een homogeen concept.

"Het stedenbouwkundig concept is overtuigend, omdat het op passende wijze inspeelt op de omliggende stedelijke ruimten, zorgt voor interne netwerkvorming en tegelijkertijd een duidelijke structurering van de afzonderlijke deelgebieden tot stand brengt. (...) Al met al levert het ontwerp een overtuigende bijdrage aan de opgave, omdat het overtuigend inspeelt op de locatie en de randvoorwaarden, de eisen van een duurzame werkwereld en de omgeving goed ruimtelijk vertaalt en een integrale bouwsteen van City-West wordt. (...) De weefstructuur van de openbare ruimte op voetgangersniveau wordt overtuigend gepresenteerd over het hele terrein. Groene ruimten en verharde paden zijn verbonden met gedifferentieerde verblijfsmogelijkheden en bieden verrijking in de opeenvolgende gebruikszones via verschillende vegetatiegebieden. De kwaliteit van werken en wonen draagt bij tot een nieuw campusconcept met een verwachte hoge mate van identificatie. (...)" schrijft de jury met de deskundige juryleden: Prof. Michael Schumacher, Prof. Zvonko Turkali, Prof. Dr. Maren Harnack, Jon Prengel, Prof. Cornelia Bott.

Kölling Architekten BDA, DGJ Architektur en DGJ Landscapes zijn er bijzonder trots op gezamenlijk een succesvolle bijdrage te hebben geleverd aan de stedelijke ontwikkeling van dit grote gebied in het noorden van Frankfurt am Main, waar DGJ oprichter Hans Drexler en zijn goede oude vrienden Moritz en Sabine Kölling thuis zijn.

Gerelateerde projecten

  • Passerelle Raststätte Werdenberg
    Walter Bieler AG
  • AESOP SHINJUKU
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Gallery COMMON
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • RESTAURANT ON THE SEA
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • CUTLERY for VALERIE OBJECTS
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO

Magazine

Andere projecten van DGJ Landscapes

Campus Berner Fachhochschule
Bern, Zwitserland
Spiralhaus Pigniu
Pigniu/Panix, Zwitserland
Greens Restaurant en Moestuin Westbroekpark
Den Haag, Nederland
Van Gogh Garten
Appeltern, Nederland
Trafostation Gstad
Zollikon, Zwitserland