The Glacier

Lucerne, スイス
写真 © Bruno Helbling Fotografie
写真 © Bruno Helbling Fotografie
写真 © Bruno Helbling Fotografie
写真 © Bruno Helbling Fotografie
写真 © Bruno Helbling Fotografie
写真 © Bruno Helbling Fotografie
写真 © Bruno Helbling Fotografie
写真 © Bruno Helbling Fotografie
写真 © Bruno Helbling Fotografie
建築家
gus wüstemann architects AG
場所
Lucerne, スイス
2004
費用
10万~100万
階数
非公開

the design concept – the project was to design a new generous loft in the attic of the house at loewengraben 13 in the old town of Lucerne, Switzerland. the raw interior work was already finished. the challenge of the situation; a rather dark space, as there were only small roof windows, a skylight and a terrace with a great view on the top floor. the terrace was accessed by small stairs and the gallery floor blocked the light from entering the flat. the shape of the original space was a rectangle with the two long hard walls squashing the space.

our solution for this situation suggests two interventions to dissolve the tension of the walls and to provide light: we imagine the terrace as the summit, the place where the sun is shining and the flat as the sheltered valley. to get to the summit we climb the glacier tongue between two blocks of rock (service space and bathroom). at the same time the glacier transports the light along its ice from the top into the valley (flat).the glacier is the physical connection of the flat and the terrace and at the same time the communicative center, a tribune for people watch you cooking and finally the kitchen.

the floor is like a frozen lake at the end of the glacier, reflecting warm light, colored by the wooden rocks.

to give the impression of a landscape and make the ‘glacier’ work, we let all the programs disappear. the programmatic elements of the kitchen disappear fully, partly into the glacier and partly into the rock. so no element is permanently occupied by any program, giving us the association of a kitchen, rather than a sculpture. to dissolve the tension of the other long wall we packed the existing skylight into a cubic opening (the other rock)  and let the wall disappear by suggesting an opening; a huge light up textile curtain. behind that curtain the entrance, the wardrobe and even paintings can be hidden or exposed.

the intimacy of the bathroom depends on the chosen situation. the wall besides the bath  slides open, touching and communicating (through a light gap) with another ice block (the bed and cupboard sculpture) in that situation the bath is totally exposed in the middle of the flat.

while opening the bath, the space in the bedroom becomes more intimate up to half the body height, providing enough intimacy for changing. a curtain finally enables to visually totally block the bath and shower area (a cubic opening in the rock).

at night fine gaps of lights (indirect), like crevasses light up the glacier and invite to sit or lie on the landscape and enjoy a glass of wine with your loved ones.

関連したプロジェクト

  • Kanzlei in der Brauerei
    Martin Schmitt Architektur
  • Kantine der Ecole Voltaire
    Martin Schmitt Architektur
  • HQ CORDEEL
    Binst Architects
  • Foshan Poly • OPUS ONE
    CCD (Cheng Chung Design)
  • Lattenburg
    he und du ZT KG

Magazine

gus wüstemann architects AG によるその他のプロジェクト

Feldbalz House
Herrliberg, スイス
Crusch Alba
Barcelona, Spain
2 Verandas
Erlenbach, スイス
Apartment House Stone H
Zürich, スイス
Study House vRm
Zumikon, スイス
Green Square Library Competition
Sydney, Australia