写真 © Ulrich Schwarz
写真 © Ulrich Schwarz
写真 © Ulrich Schwarz
写真 © Ulrich Schwarz

Friedrich Christian Flick Collection

 プロジェクト一覧に戻る
場所
Berlin
2004
クライエント
Stiftung Preussischer Kulturbesitz

The Rieckhallen, a former two-story warehouse, was refurbished to form part of the Hamburger Bahnhof, a contemporary art museum in Berlin. The museum extension now provides around 10000 m2 of exhibition space for the Friedrich Christian Flick Collection.
The extension is linked to the main building by a bridge, where two large windows offer views that position the visitors within the surrounding landscape. The entire technical infrastructure, including the climate control system, is rendered invisible by integration into the new roof. On the main and lower floors, eight hall segments of between 500 and 700 m2 are linked to form a continuous sequence of spaces. The lighting, a calculated interplay of artificial and daylight, distinguishes the halls from one another on both levels: natural skylight, symmetrical and asymmetrical sidelight, and purely artificial light make up a spectrum ranging from white cube to black box.
A 2000 m2 depot and a visitor‘s lounge complete the building.

KUEHN MALVEZZI によるその他のプロジェクト

Gesundheitszentrum Wetzlgut
Bad Gastein, オーストリア
Liebieghaus
Frankfurt
Belvedere Museum
Vienna, オーストリア
Julia Stoschek Collection
Duesseldorf
Lauder Business School
Vienna, オーストリア
Documenta 11
Kassel