Foto © Ulrich Schwarz
Foto © Ulrich Schwarz
Foto © Ulrich Schwarz
Foto © Ulrich Schwarz

Friedrich Christian Flick Collection

 Torna alla Lista di Progetti
Sede
Berlin
Anno
2004
Cliente
Stiftung Preussischer Kulturbesitz

The Rieckhallen, a former two-story warehouse, was refurbished to form part of the Hamburger Bahnhof, a contemporary art museum in Berlin. The museum extension now provides around 10000 m2 of exhibition space for the Friedrich Christian Flick Collection.
The extension is linked to the main building by a bridge, where two large windows offer views that position the visitors within the surrounding landscape. The entire technical infrastructure, including the climate control system, is rendered invisible by integration into the new roof. On the main and lower floors, eight hall segments of between 500 and 700 m2 are linked to form a continuous sequence of spaces. The lighting, a calculated interplay of artificial and daylight, distinguishes the halls from one another on both levels: natural skylight, symmetrical and asymmetrical sidelight, and purely artificial light make up a spectrum ranging from white cube to black box.
A 2000 m2 depot and a visitor‘s lounge complete the building.

Altri progetti di KUEHN MALVEZZI

Gesundheitszentrum Wetzlgut
Bad Gastein, Austria
Liebieghaus
Frankfurt
Belvedere Museum
Vienna, Austria
Julia Stoschek Collection
Duesseldorf
Lauder Business School
Vienna, Austria
Documenta 11
Kassel