Waldkliniken

Eisenberg
Waldkliniken, Eisenberg
Photo © HGEsch
Waldkliniken, Eisenberg
Photo © HGEsch
Waldkliniken, Eisenberg
Photo © HGEsch
Waldkliniken, Eisenberg
Photo © HGEsch
Waldkliniken, Eisenberg
Photo © HGEsch
Waldkliniken, Eisenberg
Photo © Henrik Schipper
Waldkliniken, Eisenberg
Photo © Henrik Schipper
Waldkliniken, Eisenberg
Photo © HGEsch
Waldkliniken, Eisenberg
Photo © HGEsch
LS 990 white
Picture © JUNG
LS 990 antique brass
Picture © JUNG
Manufacturers
JUNG
Location
Eisenberg
Year
2020
Architect
Matteo Thun, HDR Architektur

A hospital with a hotel feel

Eisenberg in the German state of Thuringia is home to a unique hospital: Top-quality medicine and care meet clever architecture with a clear focus on the natural surroundings and matching materials. A holistic clinic campus experience for patients, employees and visitors – a functional and aesthetic design from the architects at HDR, who worked with Matteo Thun on this project. A sustainable concept with the very highest standards for anyone looking to feel better.

The round hospital building is encircled by trees, while the surrounding woodland is more than just a pretty view from the clinics’ large window facades: Many of the surfaces and floors are also made of wood, and the wood-panelled exterior makes for a tranquil appearance while also providing ecological benefits. The architects went for a hybrid construction style in the well-balanced interaction with concrete. A part of the concrete construction can be used to regulate the temperature of patients’ rooms using sustainable concrete core activation. Their Z-shaped geometry provides areas of retreat, while interaction and exchange can also be facilitated depending on the mood. The well-lit piazza also makes for the perfect meeting spot.

Waldkliniken Eisenberg are characterised by sustainability and a clever interior aesthetic. The LS 990 design classic by JUNG found its own place here, and is incorporated into the entire building in white and classic brass. A special highlight: Selected switches were decorated with the clinic’s logo.

Related Projects

  • Ausstellung Poetische Räume Strategische Beobachtungen 20 Jahre Architekturbüro Stocker BDA
    Architekturbüro Stocker
  • Umnutzung Spitaltrakt Schützengasse, Riehen
    Kast Kaeppeli Architekten
  • Oberstufenanlage Lachenzelg Zürich
    ADP Architekten BSA SIA AG
  • Umgestaltung und Renovation Peterskapelle Luzern
    Durrer Architekten
  • Drohnen Reportagen
    Atelier für Architekturfotografie René C. Dürr

Magazine

Other Projects by JUNG

Pushka Apartment
Kiev, Ukraine
Theresienstraße apartment
Munich
Finca Majorca
Mallorca, Spain
Alnatura Campus
Darmstadt
Parler Research House PR39
Stuttgart
James-Simon-Galerie
Berlin