Visitor Centre Edersee

Hemfurth-Edersee
Visualization © Christoph Hesse Architekten
Visualization © Christoph Hesse Architekten
Visualization © Christoph Hesse Architekten
Drawing © Christoph Hesse Architekten
Drawing © Christoph Hesse Architekten
Drawing © Christoph Hesse Architekten
© Christoph Hesse Architekten
© Christoph Hesse Architekten
© Christoph Hesse Architekten
© Christoph Hesse Architekten
Photo © Christoph Hesse Architekten
Architects
Christoph Hesse Architects
Location
Hemfurth-Edersee
Year
2020

The dam of Lake Edersee is of great importance for the local population‘s identity. It represents the radical structural change from a poor rural area to a nationally important recreational area. To express this in an emblematic way, the local community decided to build a visitor centre with a museum. The vivid history of the place will be shown here: the construction during the imperial era, the destruction and reconstruction during World War II, and nowadays a popular visiting destination in direct proximity to the UNESCO National Park Kellerwald-Edersee.
The concept idea emerged from a symbolic cutting out of a section through the wall. The new building towers up so that visitors can see the lake and the dam from above. On the ground floor, the people are directed to the interior of the building via a spectacular space. From here the guests reach the info point and the underground level, where the history of the place is presented in an atmospheric way.

Related Projects

  • Law Firm In A Brewery
    Martin Schmitt Architektur
  • Canteen Ecole Voltaire
    Martin Schmitt Architektur
  • HQ CORDEEL
    Binst Architects
  • Foshan Poly • OPUS ONE
    CCD (Cheng Chung Design)
  • Lattenburg
    he und du ZT KG

Magazine

Other Projects by Christoph Hesse Architekten

Villa F
Titmaringhausen
Green Energy Facilty
Referinghausen
StrohTherme
Referinghausen
Between Tracks & Road
Korbach
Tower House
Bromskirchen
Room of Silence
Korbach