TVG – New Technical Administration Building

Düsseldorf
Video © AllesWirdGut
Architects
AllesWirdGut
Location
Düsseldorf
Year
2029
Client
IPM Immobilien Projekt Management Düsseldorf GmbH
Architects
Hertl.Architekten

In the City, For the City

The design of the new Technical Administration Building of the municipality of Düsseldorf rests on the foundation of a permeable plinth and articulates the large built volume required in the competition brief as a slender tower of four interlocked tall blocks.

The green plinth is understood as a continuum of directional-space between Moskauer Strasse und IHZ Park whose open design establishes an intuitive connection between the two grade-line levels. A cleft in this building part—kept deliberately low in relation to the surrounding houses—marks the park-side main entrance. Intensive planting on the facades and the plinth-area rooftops invites passing through, and lingering in, the little urban oasis.

Situated above the plinth is a conference center, the technical departments, and a traffic-guidance and tunnel-control center (with separate access). Offering catering and recreational facilities, the floors above that—accommodating a cafeteria with a large terrace and a work-life balance level—connect the public zones with the office floors. These are each structured into two flexibly usable office units revolving around three-story winter gardens and meeting rooms.

The building’s climate and energy concept provides for utilizing local potentials from renewable sources through photovoltaic systems, rainwater harvesting, concrete-core activation, geothermal energy as well as supplementary local heating and cooling. Also in line with the desired positive eco-balance of the building is the timber-concrete composite construction of all floors of the tower. With a high degree of prefabrication and short transport routes, the hybrid construction of the ceilings also makes for a resource-efficient solution. The individually developed zigzagged facade with photovoltaic and decentralized ventilation elements combines passive shading in summer with solar energy-production in winter.

The greening concept for the Technical Administration Building provides for climate-resilient and wind-resistant tree species as intensely colorful grasses and densely growing climbing plants, interweaving the building with its surroundings, from the courtyard to the roof terrace. All through the ground-floor zone, open-air space unfolds from Moskauer Strasse to the park, opening into a generous public square with amenity areas, trick fountains, and loosely planted groups of trees.

Related Projects

  • Eissporthalle Davos
    Walter Bieler AG
  • AESOP SHINJUKU
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Gallery COMMON
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • RESTAURANT ON THE SEA
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • CUTLERY for VALERIE OBJECTS
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO

Magazine

Other Projects by AllesWirdGut

EBS Electronic Based Systems Center
Graz, Austria
NBO Interior Design ÖVW
Vienna, Austria
KAN alles isst gut – The AllesWirdGut Office Cafeteria
Vienna, Austria
TZW Zentrum für Technologie und Design
St. Pölten, Austria
DOZ Multifunctional building
Fliess, Austria