Residential District Südstadt

Göppingen
20 years - 20 projects - Residential District Südstadt Göppingen
Video © Gaus Architekten
Photo © Friedemann Rieker, Göppingen
Photo © Friedemann Rieker, Göppingen
Photo © Friedemann Rieker, Göppingen
Photo © Friedemann Rieker, Göppingen
Photo © Friedemann Rieker, Göppingen
Photo © Friedemann Rieker, Göppingen
Photo © Friedemann Rieker, Göppingen
Photo © Friedemann Rieker, Göppingen
Photo © Friedemann Rieker, Göppingen
Photo © Gaus Architekten
Grundriss Erdgeschoss
Drawing © Gaus Architekten
Lageplan
Drawing © Gaus Architekten
Architects
Gaus Architekten
Year
2015
Client
WGG Göppingen

A municipality with schools, clinic area, college campus, crafts and commercial enterprises. The modernization of several residential buildings gives the opportunity to define new urban living.

The Wohnbau GmbH Göppingen commissioned several planning offices to consider basic ideas for the development of the southern part of Göppingen. Concrete task was the modernization of about 160 residential units to a modern and ecological residential area in the existing urban context. In this competition, the planning appraisal of Gaus Architekten was one of the award winners.

Subsequently Gaus Architekten were commissioned to redesign two existing timber-framed buildings. A special challenge consisted in the shielding of the building which is located directly on a major thoroughfare. Gaus Architekten opted for shielding the traffic noise by created a “pergola”. This implies a newly created porch accommodating both the staircases and the central elevator. Pergola and main building are interconnected via a bridge construction. These open up to the four levels, each with six apartments.

Since the original internal three staircases were no longer required, this resulted in a further advantage next to the noise protection: In the flats additional space for bathrooms and sanitary areas could be created. The photographs show the building before the structural change and then with the “pergola” in the foreground just off Jahnstraße in Göppingen (photos 1 to 7).

Related Projects

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Magazine

Other Projects by Gaus Architekten

Administration Building ATP GmbH
Göppingen
Middle School and High School
Spangdahlem
Salon Mentes
Göppingen
Residential Building E1
Bad Boll
Fire Station Rechberghausen
Rechberghausen
Community School Lonetal
Amstetten