Regional Court Magdeburg

Magdeburg
Photo © Michael Moser
Photo © Michael Moser
Photo © Michael Moser
Photo © Michael Moser
Photo © Michael Moser
Grundriss / Ground Floor
Drawing © TCHOBAN VOSS Architekten
Photo © Michael Moser
Schnitt / Section
Drawing © TCHOBAN VOSS Architekten
Ansicht / Elevation
Drawing © TCHOBAN VOSS Architekten
Lageplan / Site Plan
Drawing © TCHOBAN VOSS Architekten
Architects
TCHOBAN VOSS Architekten
Address
Halberstädter Straße 8, 39112 Magdeburg
Year
2020
Client
Bau- und Liegenschaftsmanagement Sachsen-Anhalt (-BLSA-), Magdeburg
Team
Architekt: Ekkehard Voss, Assoziierter Partner: Jörg Rudloff, Projektleiter: Bettina Kempe-Gebert; Jörg Rudloff, Team: Susanne Bahr; Tobias Frisch; Hubert Jäger; Norbert Legmann; Jörg Rathmann; Stefan Schönefuss
Structural engineering
R&P Ruffert Ingenieurgesellschaft mbH, Halle
Building services
IB Albrecht, Schoenebeck / Ploetzky district
Landscaping
Ihr Freiraumplaner, Magdeburg
Fire protection planning
Bischoff und Bischoff Ingenieur-Sachverstaendigenbuero fuer Bauwesen, Magdeburg
Building fabric investigation
Wessling GmbH, Landsberg / Oppin district
Noise protection expert
Eco Akustik - Ingenieurbuero für Schallschutz, Barleben
Shell
Busse Bau GmbH, Magdeburg
Wood construction work
Pampelbau Dachtechnik Holzbau GmbH, Zwickau
Natural stone
Paul Schuster LB Bau- und Natursteinbetrieb GmbH, Magdeburg
Fire protection
Armbrust GmbH, Muehlheim an der Ruhr
Stone restoration
Steinrestaurierung Ellwart GmbH & Co. KG, Berlin
Restoration:
NUETHEN Restaurierungen GmbH + Co KG, Erfurt
Interior fittings
Raumausstattung Mewes GmbH & Co. KG, Havelberg
Metal construction
ER+TE Steel and Metal Construction GmbH, Zerbst

In February 2015, TCHOBAN VOSS Architekten won the VOF (Procurement law for Supplies and Services of Freelancers) award procedure for the general refurbishment of the Magdeburg Regional Court. The building is located in the Sudenburg district of the capital of Saxony-Anhalt and was built between 1900 and 1906, based on a design by Hermann Angelroth (1853-1901) and Paul Thoemer (1852-1918) from the Prussian Ministry of Public Works in Berlin.

In close cooperation with the Unteren Denkmalschutzbehörde – Landeshauptstadt Magdeburg (Lower Monument Protection Authority - State Capital Magdeburg) and the State Office for Heritage Management and Archaeology of Saxony-Anhalt, the extensive, substance-preserving measures for the restoration of the historical appearance of the former Palace of Justice, which was built in the style of historicism, were carried out by 2020. The renovation and construction measures concerned the wings of the listed building, including the offices, conference rooms, administrative areas, corridors and social areas, as well as the facades and the redesign of the outdoor facilities.

The general refurbishment successfully reconciled the high demands of monument conservation and restoration with the current requirements for modern data, communication and security technology, sound insulation and room acoustics as well as a contemporary energy-efficient extension. Connection and interface areas, primarily for the technical media supply between the old and new buildings, were adapted. Ventilation systems were modernised. A significant part of the construction measures was the restoration of the facades in accordance with the regulations for listed buildings. In the area of the main facades, they are partially or completely faced with granite and sandstone, while clinker bricks were used on secondary facades as plinths or window jambs. After the damage and measures mapping, a detailed plan of measures was drawn up to preserve the material, such as the use of stone replacements: As a matter of principle, natural stone elements were not replaced. For the partial replacement of the clinkers, suitable stones were sampled. The exterior plaster was adjusted to the existing plaster and received a new version.

The roofs were covered with plain tiles fired on open fire according to the historical model.

The solid ceilings from the construction period are, except for the large halls, designed as Koenensche Voutenplatte. Kleinesche Ziegeldecken (Johann Franz Kleine brick ceilings) were used in the halls. These constructions, which were modern at the time, still guarantee the static requirements today, but no longer meet the current fire protection requirements. With research and compensation measures, the ceilings could also be preserved and upgraded with little effort.

The partially well-preserved box-type windows were carefully restored, the interior doors of the main wings were refurbished in accordance with the preservation order. The door openings in the secondary areas have been changed frequently in recent seasons, so that there were no longer any doors left from the construction period. Replicas were used here. A special feature were the concrete door walls. These were reproduced for new door openings.

By modernising the box-type windows with narrow insulating glazing and implementing further insulation measures, such as strengthening the external walls with insulating plaster, it was possible to achieve a significant improvement in energy efficiency without abandoning the building structure or impairing the external appearance.

The court building was also converted to be barrier-free.

Related Projects

  • House Zumikon
    sandy brunner Architecture
  • House in a Forest
    Paul Kaloustian Architect
  • Speicherbibliothek - Les archives du future
    Lukas Lenherr Architektur
  • Qingli Hotel
    Elsedesign
  • Linthverwaltung Benken
    Architekturbüro Herbert Bruhin

Magazine

Other Projects by TCHOBAN VOSS Architekten

Expoforum
Saint Petersburg, Russia
Living Levels
Berlin
Titanic Hotel
Berlin
Russian Monastery of St. George
Milmersdorf-Götschendorf
Boxhagener Straße
Berlin
Office Building Complex Blissestrasse 5
Berlin