Parking Deck P5

Rüsselsheim
Photo © SCHOYERER ARCHITEKTEN_SYRA
Photo © SCHOYERER ARCHITEKTEN_SYRA
Photo © SCHOYERER ARCHITEKTEN_SYRA
Photo © SCHOYERER ARCHITEKTEN_SYRA
Photo © SCHOYERER ARCHITEKTEN_SYRA
Photo © SCHOYERER ARCHITEKTEN_SYRA
Photo © SCHOYERER ARCHITEKTEN_SYRA
Photo © SCHOYERER ARCHITEKTEN_SYRA
Photo © SCHOYERER ARCHITEKTEN_SYRA
Photo © SCHOYERER ARCHITEKTEN_SYRA
Photo © SCHOYERER ARCHITEKTEN_SYRA
Photo © SCHOYERER ARCHITEKTEN_SYRA
Photo © SCHOYERER ARCHITEKTEN_SYRA
Photo © SCHOYERER ARCHITEKTEN_SYRA
Photo © SCHOYERER ARCHITEKTEN_SYRA
Photo © SCHOYERER ARCHITEKTEN_SYRA
Photo © SCHOYERER ARCHITEKTEN_SYRA
Photo © SCHOYERER ARCHITEKTEN_SYRA
Photo © SCHOYERER ARCHITEKTEN_SYRA
Photo © SCHOYERER ARCHITEKTEN_SYRA
Photo © SCHOYERER ARCHITEKTEN_SYRA
Photo © SCHOYERER ARCHITEKTEN_SYRA
Photo © SCHOYERER ARCHITEKTEN_SYRA
Photo © SCHOYERER ARCHITEKTEN_SYRA
Architects
schoyerer architekten
Location
Robert-Bunsen-Straße 45, 47, 49, 65428 Rüsselsheim
Year
2022
Client
gewobau (Gesellschaft für Bauen und Wohnen Rüsselsheim mbH)

In cooperation with landscape architect Grün³
BACKGROUND INFORMATION
The satellite town "Dicker Busch" in Rüsselsheim, built in the 1970s, features residential blocks reaching up to 10 stories high. The current outdoor space comprises a combination of open areas and prominently visible parking lots. Despite the presence of numerous trees and expansive green spaces, there is a lack of well-designed recreational areas. This deficiency arises from the seamless integration of open spaces with parking lots, resulting in limited opportunities for quality leisure activities.
The collaborative concept developed with landscape architects from Grün3 for the revitalization of the outdoor areas involves the creation of a landscape park interconnected by pathways, seamlessly incorporating parking decks P5 and P6. These parking decks are strategically placed between the residential blocks to maximize the usable and top-quality outdoor space for the residents, while also ensuring an adequate number of parking spaces. This approach leads to a notable improvement in the outdoor environment. The construction of parking deck P5 and the accompanying outdoor facilities was finished in autumn 2022.
THE BUILDING STRUCTURE AND ITS LOCATION ON THE PROPERTY
ARCHITECTURE

Parking deck P5 consists of a semi-offset basement level and a raised ground floor, and this level offset is visible on the front sides, resulting in the outdoor areas smoothly transitioning and being at ground level. On the southern front side facing Robert-Bunsen-Straße, there are two access ramps leading up and down. This prominent gesture of ramp connection for cars is mirrored for pedestrians with the entrance portal, which also provides access to both levels.
The perforated sheet metal façade for the raised ground floor resembles more of an apron, and on the longitudinal side facing Hessenring, the façade is completely omitted. The outdoor facilities between the residential block and P5 seamlessly connect at ground level to the west façade of P5.
The new parking garage is constructed with an open skeleton structure, eliminating the necessity for fire protection systems commonly found in larger garages, such as sprinkler systems with smoke detectors, CO warning systems, or ventilation systems. The absence of columns in the interior enhances orientation and eliminates enclosed or dark areas, resulting in a well-lit and open environment throughout the building.
CONSTRUCTION
P5 is built using a sturdy skeleton structure constructed from galvanized steel. The columns are positioned at intervals of 5 meters, with beams spanning between them, creating a construction grid measuring 5m x 17m. The foundation is composed of a paved surface, complemented by either a HGT layer or gravel, depending on specific requirements. Surface water is directed towards an evaporative gutter positioned on one side. Each column is supported by its own individual footing.
In the lower parking deck, the use of perforated sheet metal for the façade is omitted in the embankment area to allow for continuous ventilation. On the upper parking deck, three sides are covered with perforated sheet metal, offering a level of visual
privacy from the exterior, resulting in parked cars being partially visible. When looking outward, the view is nearly transparent, providing a bright and inviting interior space and eliminating any areas that might induce feelings of unease or fear.
GENERAL INFORMATION
The planned new construction of P5 will comprise a total of 71 parking spaces, indicating a reduction of 23 parking spaces compared to the existing setup of 94 spaces. These 23 parking spaces will be accommodated in the upcoming parking garage, P6, which will be constructed after the completion of P5 in 2023.

Related Projects

  • Shanghai Suhe MixC World
    KOKAISTUDIOS
  • Welcome to the Stage!
    Kjellander Sjöberg
  • Hovering Kan-Too – Great Bay Area Center Showroom
    Wutopia Lab
  • Stockwell-Rodríguez Residence
    Belmont Freeman Architects
  • Haunsbergstraße | 1. Preis
    Architektinnen Schremmer.Jell ZT GmbH

Magazine

Other Projects by SCHOYERER ARCHITEKTEN_SYRA

Fahrradparkhaus Mainz
Mainz
MAP-Sportsclub
Mainz
Gleichrichterwerk Rennbahnstraße
Frankfurt am Main
Brücken am Deutzer-Hafen
Köln
IGA Brückenbauwerke Lünen
Lünen