Water Park in Offenburg

Offenburg
Freizeitbad Offenburg
Photo © Uwe Ditz
 
 
Freizeitbad Offenburg - Sportbadehalle
Photo © Uwe Ditz
 
 
Freizeitbad Offenburg - Sportbadehalle
Photo © Uwe Ditz
 
 
Freizeitbad Offenburg - Sportbadehalle
Photo © Uwe Ditz
 
 
Freizeitbad Offenburg - Galerie Sportbadehalle
Photo © Uwe Ditz
 
 
Freizeitbad Offenburg - Sportbadehalle
Photo © Uwe Ditz
 
 
Freizeitbad Offenburg - Freizeitbadehalle
Photo © Uwe Ditz
 
 
Freizeitbad Offenburg - Sauna
Photo © Uwe Ditz
 
 
Freizeitbad Offenburg - Sauna
Photo © Uwe Ditz
 
 
Freizeitbad Offenburg - Sauna
Photo © Uwe Ditz
 
 
Freizeitbad Offenburg - Sauna
Photo © Uwe Ditz
 
 
Freizeitbad Offenburg - Außensauna
Photo © Uwe Ditz
 
 
Freizeitbad Offenburg - Foyer
Photo © Uwe Ditz
 
 
Freizeitbad Offenburg - Fönbereich
Photo © Uwe Ditz
 
 
Freizeitbad Offenburg
Photo © Uwe Ditz
 
 
Freizeitbad Offenburg - Sauna
Photo © Uwe Ditz
 
 
Architects
4a Architekten
Address
Stegermattstraße 11-15, 77652 Offenburg
Year
2017

The new aquatics centre is located amid the idyllic park landscape of the Offenburg Citizens’ Park. The design of the new centre is characterised by the balanced interplay of architecture and landscape. Expansive roof surfaces, spacious glass façades and atmospheric spatial volumes interlock with the natural surroundings and form an exciting contrast between the built environment and landform. Located to the west of this extensive piece of land, the new aquatics centre forms a point of intersection between the city and the park landscape. The two-storey entrance area to the baths is therefore a widely visible landmark for visitors arriving on foot via the citizens’ park.

The aquatics centre is divided architecturally into three structures for recreation, sport and wellness. These dissolve towards the east and merge gently with the park ¬landscape via the outdoor area. The entrance with its spacious forecourt and parking spaces is located to the northwest of the new building complex. Expansively projecting roof surfaces which soar in a generous gesture in the opposite direction shape the appearance of the new aquatics centre from the outside. The bathing hall, located towards street, welcomes visitors with its projecting roof. The hall situated behind it reflects this gesture and opens out towards the Black Forest. Visitors reach the indoor bathing areas and the separate sauna area, and in the summer months the outdoor pool, via the transparently designed two-storey entrance hall. The bathing halls are split into two areas: the recreational pool to the north east which connects directly to the open-air pool and the catering area, and the sports pool to the south east. This division is formed by an open single-storey bathing hall. The sauna area and its spacious sauna garden round off the building to the south.

Brief
New development of a sports and recreational baths with sauna area

Client
Stadt Offenburg, TBO

Construction management
4a Baumanagement GmbH

Construction period
03/2015 until 07/2017

Gross floor area
approx. 10 800 m²

Gross cubic volume
approx. 54 000 m³

Service phases
1 to 4

Project team
Andreas Ditschuneit (project management), Ida Ertelt, Sebastian Gollmer, Peter Meschendörfer

Awards
Competition 2nd prize

Photographer
Uwe Ditz