Fire station

Bad Boll
Visualization © Gaus Architekten
Visualization © Gaus Architekten
Visualization © Gaus Architekten
Architects
Gaus Architekten
Location
Bad Boll
Year
2020

The community of Bad Boll needed a new fire station and authorized Gaus & Knödler Architekten with planning and implementation. This was preceded by a multi-stage selection process.

In order to be able to accommodate the vehicles in particular, the structure had to have at least two long outer sides. The concept was to obstruct the scenic view axes to the south as little as possible. To achieve this, the elongated structure was placed at right angles to the main road (Badstraße). On the one hand, this allows emergency vehicles to drive directly onto the road without any problems. On the other hand, the view of the landscape is preserved as far as possible.

The building includes changing rooms, common rooms and training rooms as well as a modern vehicle hall. The consistent use of exposed concrete and glass emphasises functionality. However, the design language lends the building a high aesthetic quality and individual appeal.

Related Projects

  • Lichtfabrik - More Light, Less Factory
    Bollinger + Fehlig Architekten GmbH BDA
  • Friedrichstraße
    Bollinger + Fehlig Architekten GmbH BDA
  • Villa K
    LOVE architecture and urbanism
  • Wettbewerb Restaurant Thalersee
    BÜRO KLK OG
  • Grelle Forelle
    BÜRO KLK OG

Magazine

Other Projects by Gaus Architekten

Administration Building ATP GmbH
Göppingen
Middle School and High School
Spangdahlem
Salon Mentes
Göppingen
Residential Building E1
Bad Boll
Fire Station
Rechberghausen
Community School Lonetal
Amstetten