Fire Station

Rechberghausen
Photo © Dietmar Strauß, Besigheim
Photo © Dietmar Strauß, Besigheim
Photo © Dietmar Strauß, Besigheim
Photo © Dietmar Strauß, Besigheim
Photo © Dietmar Strauß, Besigheim
Photo © Dietmar Strauß, Besigheim
Photo © Dietmar Strauß, Besigheim
Photo © Dietmar Strauß, Besigheim
Photo © Dietmar Strauß, Besigheim
Photo © Dietmar Strauß, Besigheim
Photo © Dietmar Strauß, Besigheim
Architects
Gaus Architekten
Year
2001

In the competition for the new building of the firehouse, the Stuttgart-based firm Reichl, Sassenscheidt und Partner has been awarded this job. The second winner, Gaus & Knödler Architekten assumed the construction.

Enjoying a picturesque location at the stream Marbach, the fire brigade Rechberghausen received their new home. The fire station is situated at the intersection of an entire pathway system. The topography results in a level pushed into the slope, housing the vehicle hall. To the right and the left, there are equipment cabinets, sanitary facilities, warehouse and the operations centre. A gallery level in the rear area of the vehicle hall connects the training area with storage and home automation areas.

To the South and North, the vehicle hall is generously vitrified. All of the load-bearing wall and ceiling parts will be created in in-situ concrete. The roofs of both structural elements consist of trussed beams, running through the Hall as a flat roof and above the training area as a pitched roof. The outward appearance is characterised by dyed fibre cement panels in combination with metal and glass.

The outdoor plants are integral part of the overall system. Simple, durable materials such as cobblestone and asphalt for road surfaces were used. The required 24 pitches are made of water-permeable lawn stones.

Related Projects

  • Lichtfabrik - More Light, Less Factory
    Bollinger + Fehlig Architekten GmbH BDA
  • Friedrichstraße
    Bollinger + Fehlig Architekten GmbH BDA
  • Villa K
    LOVE architecture and urbanism
  • Wettbewerb Restaurant Thalersee
    BÜRO KLK OG
  • Grelle Forelle
    BÜRO KLK OG

Magazine

Other Projects by Gaus Architekten

Administration Building ATP GmbH
Göppingen
Middle School and High School
Spangdahlem
Salon Mentes
Göppingen
Residential Building E1
Bad Boll
Community School Lonetal
Amstetten
Community Kindergarten "Im Töbele"
Rechberghausen