Administration Building ATP GmbH

Göppingen
Visualization © Gaus Architekten
Photo © MRP/Studio, Michael Renner
Photo © MRP/Studio, Michael Renner
Photo © MRP/Studio, Michael Renner
Photo © MRP/Studio, Michael Renner
Photo © MRP/Studio, Michael Renner
Photo © MRP/Studio, Michael Renner
Photo © MRP/Studio, Michael Renner
Photo © MRP/Studio, Michael Renner
Photo © MRP/Studio, Michael Renner
Architects
Gaus Architekten
Year
2019
Client
privat

The floors and ceilings of a building can be used efficiently as storage masses for the heating and cooling of the rooms. This sustainable concept was implemented in the new ATP building.

Göppingen-based ATP GmbH is the holding company for a group of companies in the automotive sector with about 5,000 employees worldwide. ATP received a new administration building for 60 to 80 employees that supports in particular the work organization of the project teams according to the open office concept. State-of-the-art building technology was planned for heating and cooling: in addition to the thermal activation of the screed, this includes a gas-powered fuel cell and a brine heat pump (heat extraction from the ground via geothermal probes).

With regard to its functionality and aesthetics, the three-story building shows clear references to the classic Bauhaus style. An open space design on about 3,000 square metres of gross floor area was achieved by natural daylight and comprehensive structural transparency. A mullion and transom façade with triple glazing was realized on the outside. In combination with a translucent roof edge above the inner atrium, free staircases open up the individual levels.

The ground floor is set back on two sides of the building in relation to the upper floors. The foundation was a flat foundation based on individual and strip foundations. The shell was erected in reinforced concrete construction with point-supported floor slabs as flat ceilings. The desired free allocation of space is possible on the support grid. The story heights are around three meters. The materials used are dominated by natural tones and muted colors (photo).

Related Projects

  • Eissporthalle Davos
    Walter Bieler AG
  • Lichtfabrik - More Light, Less Factory
    Bollinger + Fehlig Architekten GmbH BDA
  • Friedrichstraße
    Bollinger + Fehlig Architekten GmbH BDA
  • Villa K
    LOVE architecture and urbanism
  • Wettbewerb Restaurant Thalersee
    BÜRO KLK OG

Magazine

Other Projects by Gaus Architekten

Middle School and High School
Spangdahlem
Salon Mentes
Göppingen
Residential Building E1
Bad Boll
Fire Station
Rechberghausen
Community School Lonetal
Amstetten
Community Kindergarten "Im Töbele"
Rechberghausen