Photo © Roland Halbe
Photo © Roland Halbe
Photo © Roland Halbe
Photo © Roland Halbe
Photo © Roland Halbe
Photo © Roland Halbe

Headquarters of a Savings Bank

 Back to Projects list
Address
Dolanallee 9 + 11, 74523 Schwäbisch Hall
Year
2003
Client
Sparkasse Schwäbisch Hall - Crailsheim

In a prominent location on a slope, an open pavilion-like sequence of six office buildings was designed. The two southern houses have been realized, each with an asymmetrically placed atrium within the square footprint. In the resulting narrower wings, the stairs, elevators and auxiliary rooms are located. The wider wings, oriented to the landscape, allow column-free office space of all types. Central zones and areas of high heat loads are mechanically ventilated with overflow into the atria. All slabs are equipped with a concrete core cooling. Louvers in the façade enable night cooling. Each office room has a window with clear glass and one equipped with heat-insulating, light-guiding glas. Surrounding concrete sills emphasize the basic design theme of hovering pavilions.

Awards
Building Award 2007
Chamber of Architects BW

Other Projects by DREI ARCHITEKTEN

Dining Hall for a School Campus in Erbach
Erbach
Cafeteria, Media Center and Auditorium High School
Tübingen
Summer Concert Hall Georgia
Shekvetili, Georgia
Erweiterung Rosensteinschule
Stuttgart
Expansion of a Vocational Education Center
Backnang
SIMT - Stuttgart Institute of Management and Technology
Stuttgart