Congress Centrum Würzburg

 Back to Projects list
Address
Kranenkai 34, 97070 Würzburg
Year
2015
Client
Stadt Würzburg
Brief
Expansion and reconstruction of a convention centre
Size
9.840 sqm

Within 18 months, blocher partners modernized and converted the Congress Centrum, which had first opened in 1985, expanding it by 3,000 square metres, practically doubling the previous congress and exhibition space to 6,400 square metres. The conversion and new construction was segmented into four cunstruction phases, two of them free of booked events (three and four months), two while ongoing operation; accordingly there were only small timeframes for substantial measures .

Noise-intensive work had to be adjusted to the event calendar, schedules were meticulously clocked according to the question where and when which measures could be used without compromising the ongoing business. The executing firms were coordinated with the aid of so-called spatial schedules instead of common cosntruction time plans. This was the only possibility to timely finalise the differenzt spaces which were only vacant from time to time. In Autumn 2014, for example, a medical world congress was held amidst the heyday of construction work. A detailed planning was required to reduce the discturbance for visitores and guests of the neighboring hotel to a minimum. A special challenge was the third construction phase when - during three event-free months - the whole existing building had to be stripped down followed by the finalisation of the interior construction including technical installations. First, the existing building had been overbuilt with the new construction, then it was reduced in this very phase, followd by the connection of old and new. A construction journal with approximately 500 pages of excel lists is a silent witness of this planning-wise masterpiece which was not just about creating new space for the Congress Centrum but also about the harmonious integration and mondernization of the existing space.

The meticulous planning paid off: all construction phases were timely delivered to the clients - not one event had to be postponed. And even more: given the complexity of the task, this large-scale constructions site was probably one of the quitest in the whole city.

Other Projects by blocher partners

Breuninger Premium Designer Floor Stuttgart
Holiday home Lake Constance
Lake Constance
Area at Wiener Platz Feuerbach
Stuttgart-Feuerbach
Living quarter Hermann-Dorner-Allee
Berlin-Adlershof
Leisure Residence Complex Bhuj
Bhuj, India