Wohnpark Breitwiesenberg, Ansicht von der Straße
Photo © Thomas Eicken Fotografie, Fischbach bei Dahn
Wohnpark Breitwiesenberg, Mittelzone
Photo © Thomas Eicken Fotografie, Fischbach bei Dahn
Drawing © +Seelinger Architekten BDA
Drawing © +Seelinger Architekten BDA
Photo © Thomas Eicken Fotografie, Fischbach bei Dahn
Drawing © +Seelinger Architekten BDA
Drawing © +Seelinger Architekten BDA

Breitwiesenberg Residential Park

 Back to Projects list
Year
2018
Stories
1-5 Stories
Client
privat
Team
Projektleitung in cornelsen+seelinger GbR: Dipl.-Ing. Martin Seelinger
Structural Engineering
Bollinger+Grohmann GmbH, Frankfurt
Soil Survey
Dr. Muntzos & Schaefer GmbH, Lienen
Energy Concept, Building Services Engineering HLS
Solares Bauen GmbH, Freiburg im Breisgau
Building Services Engineering ELT
Ingenieurbüro Kirschenknapp, Gensingen

A high quality, compact residential area was created close to the city on a hillside plot with mature trees. The development of eight residential units was carefully positioned in the sloping area. All homes are accessible via a common central zone, which residents and visitors can access by means of a terraced, tree-lined entrance. A skillfully designed access to the underground car park leaves space for the shared garden and play areas. The future-oriented technology concept makes a CO2 neutral energy balance possible.

The eight residential units are arranged in two rows: three in the front row and five residential units in the row behind. The floor plan of the houses encourages cross-generational use, numerous spatial variants can be adapted depending on the life situation. On the shared basement floor there are extensive areas for bicycles, prams and play equipment, all underground parking spaces have charging connections for electric cars.

A pellet heating system is integrated into the central zone, which supplies all residential units. With a 100% regenerative electricity generation system, more energy is produced than the entire residential complex requires. With a saving of 45% compared to the current Energy Saving Ordinance (EnEV) and the powerful photovoltaic system on the roof (over 50 kWp) a CO2 neutral energy balance is ensured.

The exterior concept includes the interaction of the high quality, compact residential area with an arboretum, which provides a continuation of the former character of the property and thereby transfers it to its current use. The property is characterized by a magnificent tree population consisting of up to 15 meter high majestic pines, robinia, large-leaved lindens, maples and tall yew trees. As many mature trees as possible have been preserved. Furthermore, the new trees planted have added to the “tree collection”.

Other Projects by +Seelinger Architekten BDA

Forestry Office Jena-Holzland
Stadtroda
Faculty of Design University of Applied Sciences Darmstadt
Darmstadt
Guesthouse with landscape park
Creuzburg
Sawmill
Aschaffenburg
Office Building / Headquarters
Creuzburg
Laminated Veneer Lumber Plant
Creuzburg