Photo © Zooey Braun
Photo © Zooey Braun
Photo © Zooey Braun
Photo © Zooey Braun
Photo © Zooey Braun
Photo © Zooey Braun
Photo © Zooey Braun
Photo © Zooey Braun
Photo © Zooey Braun
Photo © Zooey Braun
Photo © Zooey Braun

House Robo

 Back to Projects list
Location
Stuttgart
Year
1999

This plot is situated on a hillside next to a historic steep path, which leads from the inner city to the northerly, formerly rural communities. The panoramic road running above widens a little to form a viewing platform. To accentuate the location’s characteristic features, a cubic structure was created, which appears low when viewed from the hill side; its roof was designed as a fifth façade. Here, the design was developed with the view of the city in mind – as were the access and the path leading towards the house. 
The shape, situation and alignment of the building were chosen to meet a public interest – the use of the viewing platform – and simultaneously satisfy the occupants’ requirements in terms of light, space and a view of the valley.
Two families live in the house, each occupying three storeys. The basement accommodates the office space for the jointly-run business. As requested by both families, the floor plans and access plans of the two halves of the house are completely different, while the garage structure on the road above, the entrance and the garden are shared.

Other Projects by Alexander Brenner Architekten

SOL House
Stuttgart
House Miki1
Stuttgart
An der Achalm
Reutlingen
Bredeney House
Essen
Su House
Stuttgart