Photo © Al Broc
Photo © Al Broc
Photo © Al Broc
Photo © Al Broc
Photo © Tobias Scheuerer
Photo © Tobias Scheuerer
Photo © Tobias Scheuerer

House Bop

 Back to Projects list
Location
Gerlingen
Year
2003
Stories
1-5 Stories

This plot is located on the edge of a highly fragmented residential estate with detached single-family houses, whilst an extensive multi-storey residential development adjoins to the east. This clear, solid building conciliates between the different construction types and scales of the surrounding. The development has spared the old trees to the north of the site.
The clients wanted a modern, bright house flooded with daylight, which is built according to sustainable building criteria – but it appearance should not be consistent with the image of a classic “eco-house”. 
The building is accessed from the south side via a curved path. All the family’s common rooms are accommodated on the ground floor, whilst the upper storey is divided into two building sections positioned on both sides of a vertical glazed joint - on one side of the hall and the gallery is the children’s house, and on the other side is a projecting structure accommodating the parents’ house.
Unlike most buildings by the architect, this house was designed with a timber frame construction. Clay bricks in the ceiling act as accumulators. The walls are built from the same materials and coated with clay plaster. All other materials, too, were chosen for their sustainability properties. The house is heated by geothermal heating. A controlled ventilation system with heat recovery contributes to the sustainability of the overall concept.

Auszeichnung Guter Bauten des BDA 2005

Other Projects by Alexander Brenner Architekten

Con&Vent House
Kirchheim
Strauss Residence
Stuttgart
House Heidehof
Stuttgart
House B-Wald
Stuttgart
House Dornhalde
Stuttgart
House Robo
Stuttgart