Photo © Zooey Braun
Photo © Zooey Braun
Photo © Zooey Braun
Photo © Zooey Braun
Photo © Zooey Braun
Photo © Zooey Braun
Photo © Zooey Braun
Photo © Zooey Braun
Photo © Zooey Braun
Photo © Zooey Braun

Con&Vent House

 Back to Projects list
Location
Kirchheim
Year
2009
Cost
Undisclosed
Stories
1-5 Stories

Two single-family houses for two sisters and their families were to be constructed on a plot approximately 1, 800 square metres in size. 
As this plot is located on a busy road and the surrounding buildings are very heterogeneous, the project was conceived as a kind of “cloister complex” with a surrounding wall. The ensemble only opens up onto open expanses of agricultural land located to the north. In addition to being secluded from the public space, the orientation of the individual buildings was purposely chosen to ensure maximum privacy. The long wall plate running through the centre of the plot serves the same purpose. A small courtyard-like square was created between the two plots on the side facing the street to serve as a meeting point for the two families.
Both houses have an open-plan ground floor, where lowered living areas reinforce and emphasise the respective spatial situations. The upper storeys are accessed via a single flight of stairs, and the bedrooms are located on the side facing away from the street.

Other Projects by Alexander Brenner Architekten

Strauss Residence
Stuttgart
House Heidehof
Stuttgart
House B-Wald
Stuttgart
House Dornhalde
Stuttgart
House Robo
Stuttgart
House Wernhalde
Stuttgart