Calgary's new Central Library

Calgary, Kanada
Foto © Michael Grimm
Foto © Michael Grimm
Foto © Michael Grimm
Foto © Michael Grimm
Foto © Michael Grimm
Foto © Michael Grimm
Foto © Michael Grimm
Foto © Michael Grimm
Foto © Michael Grimm
Foto © Michael Grimm
Foto © Michael Grimm
Foto © Michael Grimm
Foto © Michael Grimm
Foto © Michael Grimm
Level 0 Plan
Zeichnung © Snøhetta
Level 1 Plan
Zeichnung © Snøhetta
Site Plan
Zeichnung © Snøhetta
Level 3 Plan
Zeichnung © Snøhetta
Level 0 Plan
Zeichnung © Snøhetta
Level 1 Plan
Zeichnung © Snøhetta
Architekten
Snøhetta
Standort
Calgary, Kanada
Jahr
2018
Stockwerke
1–5 Stockwerke
Bauherrschaft
Calgary Municipal Land Corporation
Executive Architect & Executive Landscape Architect
DIALOG
Structural
Entuitive
Mechanical
DIALOG
Electrical & Lighting
SMP Engineering
IT/AV
McSquared System Design Group, Inc.
Contractor
Stuart Olson

Calgary's new Central Library has opened its doors to the public. The building, designed in collaboration with DIALOG, aims to welcome over twice as many annual visitors to its expanded facilities, filling a vital role for the rapidly expanding city. Calgary Public Library is one of the most actively used library systems in North America, where more than half of its residents are active cardholders, and accordingly, the new main branch was created for and inspired by its diverse inhabitants.

The building is sited within a complex urban condition, where a fully functional Light Rail Transit Line crosses the site from above to below ground on a curved half-moon path, dividing Downtown and East Village. In response, the design lifts the main entry over the encapsulated train line. Gently terraced slopes rise up to the heart of the building, allowing for people arriving from every direction to interact with the library. Doubling as a portal and a bridge, the entry plaza heals the previously-split seam between the two neighborhoods and re-establishes visual and pedestrian connections across the site.

Dazugehörige Projekte

  • Neubau Laurpark
    Berchtold.Lenzin Landschaftsarchitekten
  • Europäisches Hansemuseum
    WES LandschaftsArchitektur
  • Agristo HQ
    OYO Architects
  • Industrial Park Sports Center
    WES LandschaftsArchitektur
  • Gemeindehaus Horw LU - Totalsanierung & Erweiterung
    raumfalter

Magazin

Andere Projekte von Snøhetta

Norwegian National Opera and Ballet
Oslo, Norwegen
Bibliotheca Alexandrina
Alexandria, Ägypten
National September 11 Memorial Museum Pavilion
New York, USA
Petter Dass Museum
Alstadhaug, Norwegen
Tuballoon, Kongsberg Jazz festival
Kongsberg, Norwegen
Bærum Cultural Center
Sandvika, Norwegen