79&Park

Stockholm, Schweden
Foto © Laurian Ghinitoiu
Foto © Laurian Ghinitoiu
Foto © Laurian Ghinitoiu
Foto © Laurian Ghinitoiu
Foto © Laurian Ghinitoiu
Foto © Laurian Ghinitoiu
Foto © Laurian Ghinitoiu
Foto © Laurian Ghinitoiu
Foto © Laurian Ghinitoiu
Foto © Laurian Ghinitoiu
Foto © Laurian Ghinitoiu
Foto © Laurian Ghinitoiu
Foto © Laurian Ghinitoiu
Foto © Laurian Ghinitoiu
Foto © Laurian Ghinitoiu
Foto © Laurian Ghinitoiu
Zeichnung © BIG
Zeichnung © BIG
Zeichnung © BIG
Zeichnung © BIG
Zeichnung © BIG
Zeichnung © BIG
Architekten
BIG – Bjarke Ingels Group
Standort
Stockholm, Schweden
Jahr
2018
Bauherrschaft
Oscar Properties
Team
Bjarke Ingels, Jakob Lange, Finn Nørkjær, Cat Huang, Per Bo Madsen, Høgni Laksáfoss, Enea Michelesio, Jakob Andreassen, Tobias Hjortdal, Henrik Kania, Agata Wozniczka, Agne Tamasauskaite, Alberto Herzog, Borko Nikolic, Christin Svensson, Claudio Moretti, Dominic Black, Eva Seo-Andersen, Frederik Wegener, Gabrielle Nadeau, Jacob Lykkefold Aaen, Jaime Peiro Suso, Jan Magasanik, Jesper Boye Andersen, Jonas Aarsø Larsen, Julian Andres Ocampo Salazar, Karl Johan Nyqvist, Karol Bogdan Borkowski, Katarina Mácková, Katrine Juul, Kristoffer Negendahl, Lucian Racovitan, Maria Teresa Fernandez Rojo, Max Gabriel Pinto, Min Ter Lim, Narisara Ladawal Schröder, Romea Muryn, Ryohei Koike, Sergiu Calacean, Song He, Taylor McNally-Anderson, Terrence Chew, Thomas Sebastian Krall, Tiago Sá, Tobias Vallø Sørensen, Tore Banke
Collaborators
Acad International, Andersson Jönsson Landskapsarkitekter, BIG IDEAS, De Brand Sverige, Dry-IT, HJR Projekt-El, Konkret, Metator

Located on the edge of Gärdet, a treasured national park, Kullen makes conscious decisions to provide a sensitive, respectful form while allowing the same choices to simultaneously manifest as exceptional residences with spectacular views. In direct response to the context, the northwest and southeast corners take the heights of their immediate neighbors; while the northeast corner, farthest from the park and nominally with the worst view, is pulled upwards to grant it the most spectacular views of park and port. The southwest point of the building extends farthest into Gärdet; and to create a humane edge between building and nature, is pushed down to the lowest profile, transforming it into a public platform with a 270 degree view of parkscape and simultaneously freeing the majority of the residential units to views of the park. The same move also ensures that the central courtyard will always receive copious amounts of sunlight. In further deference to Gärdet, the massing is visually reduced through a language of pixels, scaled to the human form. This manipulation not only allows for a more organic expression, perfectly reflecting the surrounding landscape, but also provides a way to accomplish the building topography in a controlled and inexpensive way through the use of prefabricated units of standardized sizes.

Dazugehörige Projekte

  • Neubau Laurpark
    Berchtold.Lenzin Landschaftsarchitekten
  • Europäisches Hansemuseum
    WES LandschaftsArchitektur
  • Agristo HQ
    OYO Architects
  • Sophienterrassen
    WES LandschaftsArchitektur
  • Industrial Park Sports Center
    WES LandschaftsArchitektur

Magazin

Andere Projekte von BIG – Bjarke Ingels Group

Zira Island Master Plan
Baku, Aserbaidschan
THE MOUNTAIN
Copenhagen, Dänemark
VM Houses (PLOT= BIG + JDS)
Copenhagen, Dänemark
Maritime Youth House (PLOT = BIG + JDS)
Copenhagen, Dänemark
XPO, Danish Pavilion EXPO 2010
Shanghai, China
8 HOUSE
Copenhagen, Dänemark